CADASTRU SI INTABULARE

CAUTĂ OFERTE
Alege zona
ID ofertă
palladium residence
ADAUGA ANUNTUL TAU

Introduceţi cererea sau oferta dumneavoastră în acest formular, şi în cel mai scurt timp, un reprezentant al companiei noastre vă va contacta pentru a stabili o întâlnire.

Detalii
CALCULATOR DE TAXE
Preț
Taxele notariale calculate sunt cele minime impuse de Camera Notarilor Publici.
VILA SOS. OLTENITEI
SUPER OFERTA SUPER OFERTA

Vila tip duplex, regim de inaltime P + 1 + M, suprafata utila 120 mp, 120 mp teren, living, debara,bucatarie, 3 dormitoare, 2 bai, mansarda. Placa si scara din beton peste etaj.Locuinta se vinde complet finisata cu gresie, faianta, parchet, usi, tamplarie pvc cu geamuri termopan, centrala termica, calorifere, obiecte sanitare in bai, instalatii electrice, bransamente si contorizari individuale la toate utilitatile orasului, loc de parcare. Asiguram asistenta gratuita la intocmireadosarului bancar si la obtinerea creditului. Comision 0%.

Detalii

Cadastru si intabularea unei proprietati

Care este diferenta intre cadastru si intabulare?

Desi la prima vedere cuvantele “cadastru” si “intabulare” sunt unele uzuale, totusi atunci cand ne lovim de aceste notiuni intr-un context oficial, multi dintre noi nu stim la ce ne folosesc si de ce este obligatoriu sa le sa existe in dosarul cu actele proprietatilor pe care déjà le avem sau pe care intentionam sa le achizitionam.

 Ce este cadastrul?  

 Conform DEX, cadastrul este “totalitatea lucrarilor tehnice de determinare exacta a unor proprietati funciare, cu toate caracteristicile lor”. Altfel spus, cadastrul realizeaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea imobilelor (apartamente, terenuri, case) in documentele cadastrale si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale. Prin intermediul cadastrului se tine astfel evidenta tuturor proprietatilor.  

 Acest cadastru este mult mai util decat ar parea la prima vedere. In primul rand va ajuta sa identificati amplasarea exacta a unui teren sau a unei constructii. In al doilea rand contribuie la o inregistrare corecta a drepturilor de proprietate si, nu in ultimul rand, reprezinta baza stabilirii taxelor de impozitare. In plan secund, cadastrul este util inclusiv pentru protectia mediului incojurator, fiind cel care ajuta de exemplu la cunoasterea, amenajarea si exploatarea nationala a padurilor, dar si la cunoasterea celorlalte sectoare ale economiei nationale (ape, fonduri forestiere).

Ce este intabularea?

 Pentru intabularea imobilului in cartea funciara este obligatoriu sa aveti documentatia cadastrala care poate fi realizata doar de catre un inginer cadastral sau o firma specializata in acest domeniu. Cererea de intabulare se face la Judecatorie si dureaza aproximativ 20 de zile. Cu aceasta va duceti la notar si notarul va solicita Extrasul de Carte Funciara. Fara acest act nu va puteti vinde casa. Extrasul de carte funciara certifica toate datele de identificare si situatia juridica actuala a imobilului: descrierea imobilului; numele si prenumele proprietarilor; actele in baza carora acestia au dobandit proprietatea; sarcinile bunului: ipoteci, comandamente, interdictii de instrainare, privilegii etc.

Cadastrul e o operatiune tehnica (masuratorile, pe scurt), pe cand intabularea e o operatiune juridica ("legarea" proprietarului de imobil) care se face pe baza masuratorilor de cadastru.

Ceea ce este cel mai important de stiut este faptul ca daca doriti sa vindeti sau sa cumparati o proprietate, sau daca doriti sa o donati sau schimbati, precum si in cazul in care este necesar sa ipotecati imobilul pentru a lua un credit, nu o puteti face fara sa aveti cadastru si intabulare.

 

 Actele necesare pentru realizarea cadastrului si a intabularii sunt:

-         Actul dumneavoastra de identitate

-         Actul de proprietate (contract de vanzare-cumparare; contract de construire, act de donatie sau de mostenire etc)

-         Certificat fiscal de la directia taxe si impozite din care sa rezulte ca proprietarul nu are datorii la stat

-         Schita proprietatii (daca exista)

Cu aceste documente trebuie sa va prezentati la o persoana abilitata sa realizeze cadastrul si intabularea. Costurile necesare intocmirii cadastrului sunt impartite in doua: onorariul perceput de firma care intocmeste documentatia cadastrala si taxa perceputa de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Formular de contact
Câmpurile marcate cu " * " sunt obligatorii
^ Inapoi sus