CERTIFICAT ENERGETIC

CAUTĂ OFERTE
Alege zona
ID ofertă
palladium residence
ADAUGA ANUNTUL TAU

Introduceţi cererea sau oferta dumneavoastră în acest formular, şi în cel mai scurt timp, un reprezentant al companiei noastre vă va contacta pentru a stabili o întâlnire.

Detalii
CALCULATOR DE TAXE
Preț
Taxele notariale calculate sunt cele minime impuse de Camera Notarilor Publici.
VILA SOS. OLTENITEI
SUPER OFERTA SUPER OFERTA

Vila tip duplex, regim de inaltime P + 1 + M, suprafata utila 120 mp, 120 mp teren, living, debara,bucatarie, 3 dormitoare, 2 bai, mansarda. Placa si scara din beton peste etaj.Locuinta se vinde complet finisata cu gresie, faianta, parchet, usi, tamplarie pvc cu geamuri termopan, centrala termica, calorifere, obiecte sanitare in bai, instalatii electrice, bransamente si contorizari individuale la toate utilitatile orasului, loc de parcare. Asiguram asistenta gratuita la intocmireadosarului bancar si la obtinerea creditului. Comision 0%.

Detalii

CERTIFICAT ENERGETIC

Conform Legii 159/2013, publicată în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, certificatul energetic este obligatoriu, atunci cand vrei sa vinzi sau sa inchiriezi un imobil.

Nicio clădire sau apartament nu se mai poate închiria legal, vinde sau cumpăra în lipsa certificatului energetic.

Eficienţa energetică a început să fie un punct important adus în discuţie de către potenţialii chiriaşi şi cumpărători, în contextul atenţiei speciale acordate în ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanţă ale clădirii şi optimizării acestora.

Obligativitatea certificatului energetic trebuia să intre în vigoare încă de la începutul anului 2010, dar a fost amânată de mai multe ori, după ce notarii au susţinut că aceasta măsura va majora preţul caselor vechi cu 5-10% şi va bloca tranzacţiile, iar Guvernul a apreciat că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi că numărul de auditori energetici este insuficient.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013, publicată în Monitorul Oficial, pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.
Noua lege prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificat, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.

Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere fiind supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului.

Eficienţă de la A la G


Potrivit definiţiei din lege, certificatul energetic - sau „certificatul de performanţă energetică a clădirii“ - este un document tehnic care are caracter informativ şi care atestă performanţa energetică a unei clădiri. Această performanţă energetică este definită ca „energia efectiv consumată sau estimată pentru a răspunde necesităţilor legate de utilizarea normală a clădirii, necesităţi care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde de consum, răcirea, ventilarea şi iluminatul“. Ea se determină conform unei metodologii de calcul şi se exprimă prin unul sau mai mulţi indicatori numerici, calculaţi în funcţie de izolaţia termică, caracteristicile tehnice ale clădirii şi instalaţiilor, proiectarea şi amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare şi influenţa clădirilor învecinate, sursele proprii de producere a energiei şi alţi factori, inclusiv climatul interior al clădirii, care influenţează necesarul de energie. Datele sînt prelucrate într-o grilă de clasificare energetică cu şapte categorii, de la A la G, unde A înseamnă eficienţă maximă şi G - eficienţa cea mai mică. Eficienţa se măsoară în megawaţi oră pe metru pătrat pe parcursul unui an (MWh/mp an). Pentru un apartament sau o clădire cu o eficienţă energetică de clasă A se consumă cel mult 150 MWh/mp an, unul de clasă B se încadrează între 151 şi 259 MWh/mp an, iar unul de clasă C, între 260 şi 389 MWh/mp an. Următoarea categorie, D, este cuprinsă între 390 şi 557 MWh/mp an, clasa E înseamnă un consum între 558 şi 785 MWh/mp an, iar F înseamnă un consum cuprins între 786 şi 1.150 MWh/mp an. Ultima clasă, G, reprezintă consumuri de peste 1.150 MWh/mp an.

Obţinerea unui certificat energetic ar trebui să dureze mai puţin de o săptămînă. Faţă de un audit energetic, certificarea este o procedură mai simplă, deoarece auditul cuprinde o evaluare iniţială, oferirea unui set de soluţii pentru eficientizarea termică a clădirii sau apartamentului şi o certificare ulterioară aplicării soluţiei. „La ora actuală, în cazul auditului energetic comandat de Primărie în cazul clădirilor publice sau reabilitării termice a blocurilor prin programul guvernamental 50 - 30 - 20, preţul mediu a fost de aproximativ 1 euro pe metru pătrat, ceea ce înseamnă că eliberarea unui certificat ar putea fi chiar mai ieftină. În plus, este mai convenabil ca o asociaţie de proprietari să contacteze un auditor pentru o lucrare care să privească apartamentele din întreg blocul, preţul fiind astfel mai mic. În cazul primăriei, în cadrul programului de reabilitare termică a blocurilor s-au licitat şi obţinut chiar şi preţuri de 0,6 euro/mp pentru un audit. Cert este că de la 1 ianuarie, certificatul energetic este obligatoriu, iar orice act de închiriere sau vînzare-cumpărare nu se poate încheia fără acest certificat, notarii publici avînd obligaţia de a solicita certificatul înainte de a legaliza contractul respectiv. Auditorul, la rîndul său, răspunde în faţa legii pentru corectitudinea datelor din certificat. Asta nu înseamnă însă neapărat că nu vor exista şi înţelegeri pentru o mai bună clasificare a clădirii, în condiţiile în care diferenţa de la o clasă la alta ar putea însemna pentru proprietar cîteva mii bune de euro în plus sau minus la preţul apartamentului.

Certificatul, odată obţinut, este valabil timp de zece ani.

Certificatul energetic se elibereaza doar de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati tehnico-profesional in conditiile legii. Lista acestora poate fi accesata pe http://www.mdrt.ro/userfiles/atestari/auditori/auditori.pdf.

Documente necesare


Pentru intocmirea unui certificat de performanta energetica este necesara colectarea de informatii despre apartament/bloc si inspectarea starii instalatiilor tehnice. De asemenea, cei care solicita un audit pentru obtinerea certificatului energetic trebuie sa prezinte, de la caz la caz (proprietari de apartament, de case, de cladiri de birouri, de pensiuni etc.), urmatoarele documente:

-         plan general de incadrare in zona a imobilului (scara 1:2000), cu precizarea punctelor cardinale;

-         planuri de arhitectura – fatade si sectiuni: subsol, parter, etaj curent, ultim etaj, terasa;

-         planuri cu sectiuni longitudinale si transversale;

-         planuri ale instalatiilor de incalzire si de apa calda menajera;

-         releveul apartamentului, la scara 1:100;

-         alte detalii constructive pentru  pereti, planseul peste subsol, planseul de sub mansarda/terasa etc;

-         denumirea producatorului sau fisa tehnica pentru centrala termica, calorifere si tamplaria termoizolanta, daca acestea au inlocuit recent dotarile originale ale imobilului;

-         facturi pentru apa calda, apa rece, energie termica sau de combustibil pentru centrala termica a cladirii.

Formular de contact
Câmpurile marcate cu " * " sunt obligatorii
^ Inapoi sus