CINE ESTE DE VINA PENTRU CRIZA FRANCULUI ELVETIAN?

CAUTĂ OFERTE
Alege zona
ID ofertă
palladium residence
ADAUGA ANUNTUL TAU

Introduceţi cererea sau oferta dumneavoastră în acest formular, şi în cel mai scurt timp, un reprezentant al companiei noastre vă va contacta pentru a stabili o întâlnire.

Detalii
CALCULATOR DE TAXE
Preț
Taxele notariale calculate sunt cele minime impuse de Camera Notarilor Publici.
VILA SOS. OLTENITEI
SUPER OFERTA SUPER OFERTA

Vila tip duplex, regim de inaltime P + 1 + M, suprafata utila 120 mp, 120 mp teren, living, debara,bucatarie, 3 dormitoare, 2 bai, mansarda. Placa si scara din beton peste etaj.Locuinta se vinde complet finisata cu gresie, faianta, parchet, usi, tamplarie pvc cu geamuri termopan, centrala termica, calorifere, obiecte sanitare in bai, instalatii electrice, bransamente si contorizari individuale la toate utilitatile orasului, loc de parcare. Asiguram asistenta gratuita la intocmireadosarului bancar si la obtinerea creditului. Comision 0%.

Detalii
Cresterea francului elvetian din ultimele zile se datoreaza deciziei Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011. Acest lucru a determinat o apreciere masivă a monedei elveţiene pe pieţele externe.

Aceasta crestere neasteptata a lovit in peste 150000 de familii de romani ce au rate in aceasta valuta. oamenii au vazut cum in 24 de ore, valoarea ratei pe carte trebuiau sa o achite bancii a crescut ametitor.

Cine este de vina pentru aceasta criza si mai ales pentru urmarile ei?

Din pacate, analisti financiari si oameni din lumea bancara, in loc sa se gandeasca la eventuale solutii pe care le-ar avea cei loviti de aceasta crestere, ii acuza tocmai pe acestia din urma ca ar fi principalii vinovati, spunand spre exemplu, ca "lacomia" i-a facut sa aleaga sa ia un credit in aceasta moneda.

Printre acesti acuzatori se numara chiar Moise Guran, unul dintre cei mai cunoscuti realizatori TV pe segmentul economic, care spune " ...tu, nu te-ai întrebat de ce dracu’ are CHF-ul dobânda mică… pur şi simplu ţi s-a părut că eşti tu mai deştept decât alţii. S-a declanşat acel mecanism păcătos, acea gheară care ţi-a prins creierul şi ţi-a spus… ce gheşeft! Ei bine, acel mecanism se numeşte Lăcomie. ( vezi aici)

Chiar si conducerea BNR arunca vina tot in spatele celor ce suporta acum efectele acestei cresteri: "Poate fi si o lectie pe viu pentru cei care n-au ascultat de povete si au acum ocazia sa asculte de propria lor suferinta", spune Adrian Vasilescu - consilier al guvernatorului BNR. (vezi aici)

Iata cum, exact ca in zicala romaneasca "Mortul e de vina", exact cei care au permis sau chiar au impus introducerea acestui tip de credit se spala pe maini si ii acuza tot pe cei ce suporta acum consecintele greselilor sau intereselor celor din lumea bancara.

Bancherii sunt adevaratii vinovati de aceasta situatie 

Din punctul nostru de vedere, primii vinovati sunt bancherii care au impus aproape fortat acest tip de credit si nicidecum cei care l-au accesat nu pot fi acuzati ca nu ar fi cunoscut riscurile pe care le presupunea un credit intr-o moneda care poate avea oricand oscilatii.

Oare cati dintre noi, atunci cand am dorit sa achizitionam un credit in lei sau in euro, nu am fost refuzati ca fiind neeligibili pentru suma dorita si apoi "sfatuiti" sa accesam un credit in franci elvetieni pentru ca asa am fi putut sa ne incadram la o suma mai mare si cu o dobanda mai mica?

Unul dintre putinii care au avut o reactie normala si care incearca sa gaseasca o solutie de ajutorare a celor afectati este chiar Premierul Romaniei Victor Ponta, care i-a cerut ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) despre situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu. ( vezi aici)

Ministrul Finantelor a anuntat, pe surse, ca se va consulta in zilele urmatoare cu Banca Nationala a Romaniei si ca se asteapta un punct de vedere pe acest subiect saptamana viitoare.

Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a spus insa ca nu se pune problema unei solutii de sistem, deoarece astfel ar fi discriminati cei cu credite in alte valute. Banca Nationala va trimite Guvernului toate informatiile, urmand ca o decizie in acest sens sa fie luata de executiv sau de legislativ.

Legat de o posibila conversie in lei a creditelor luate in franci elvetieni, purtatorul de cuvant al BNR a declarat ca “o conversie la un curs istoric presupune costuri suplimentare si pana nu e clarificata chestiune a costurilor suplimentare nu se poate sustine un asemenea proiect”. Pe de alta parte, Dan Suciu a spus ca sunt banci unde exista deschidere pentru o discutie legata de conversie.

Proteste in fata BNR

Joi, zeci de persoane protestau in fata sediului BNR in legatura cu aceasta crestere brusca ( vezi aici)


 Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Guvernului si Parlamentului sa identifice urgent solutii pentru situatia persoanelor cu credite in franci elvetieni. 

"Avand in vedere vacanta parlamentara, consideram ca se impune adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa plece de la propunerile legislative aflate in Parlament, care sa fie apoi adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului in cel mai scurt timp dupa reluarea activitatii parlamentare", se arata in comunicatul AURSF. ( vezi aici)

OTP BANK - prima banca romaneasca ce sare in ajutorul clientilor ce au credite in franci elvetieni!

OTP Bank Romȃnia va aplica reduceri ale marjei de dobȃndă, cu pȃnă la 1.5 puncte procentuale pentru clienţii cu credite în CHF cu dobȃndă variabilă, în urma analizei istoricului fiecărui client şi a condiţiilor aplicabile acestuia.
Clienţii pot solicita această facilitate pȃnă la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat iniţial contractul de credit. ( vezi aici)
Aceasta facilitate poate avea efecte pozitive pentru cei ce platesc ratele in franci elvetieni, de exemplu, la un credit de 100.000 de franci luat in 2007, rata scazand cu aproximativ 100 de franci.

Formular de contact
Câmpurile marcate cu " * " sunt obligatorii
^ Inapoi sus