SEMNE BUNE IN PIATA IMOBILIARA IN 2014?

CAUTĂ OFERTE
Alege zona
ID ofertă
palladium residence
ADAUGA ANUNTUL TAU

Introduceţi cererea sau oferta dumneavoastră în acest formular, şi în cel mai scurt timp, un reprezentant al companiei noastre vă va contacta pentru a stabili o întâlnire.

Detalii
CALCULATOR DE TAXE
Preț
Taxele notariale calculate sunt cele minime impuse de Camera Notarilor Publici.
VILA SOS. OLTENITEI
SUPER OFERTA SUPER OFERTA

Vila tip duplex, regim de inaltime P + 1 + M, suprafata utila 120 mp, 120 mp teren, living, debara,bucatarie, 3 dormitoare, 2 bai, mansarda. Placa si scara din beton peste etaj.Locuinta se vinde complet finisata cu gresie, faianta, parchet, usi, tamplarie pvc cu geamuri termopan, centrala termica, calorifere, obiecte sanitare in bai, instalatii electrice, bransamente si contorizari individuale la toate utilitatile orasului, loc de parcare. Asiguram asistenta gratuita la intocmireadosarului bancar si la obtinerea creditului. Comision 0%.

Detalii

Intr-un interviu acordat portalului imobiliar imopedia.ro, domnul Sorin Roşu, director general Apulum 94, a vorbit despre cum a evoluat piata imobiliara in 2013, despre preferintele si cerintele clientilor, dar si despre evlutia preturilor in imobiliare in anul 2014.

Conform dlui Rosu, cheia dezmorţirii pieţei imobiliare, nu doar la noi in tara, o reprezinta disponibilitatea băncilor de a oferi finanţare.

Aveti mai jos principalele idei din cadrul acestui interviu:

Imopedia.ro: Cum a fost anul 2013, faţă de 2012? Conform ANCPI, numărul tranzacţiilor a fost mai mare cu peste 15%. Aţi resimţit această creştere?

R: Dacă vorbim de întreg anul 2013, aşa este – volumele au fost mai mari decât în 2012. Însă pe structura lui 2013 avem două capitole distincte: perioada ianuarie-august şi perioada septembrie-decembrie.
Din punctul meu de vedere, dacă nu s-ar fi înlocuit creditarea din euro în lei, am fi avut un an 2013 semnificativ mai bun decât 2012. Propriu-zis, tot trendul bun din 2013 a fost anihilat de evoluţia din intervalul septembrie-decembrie. La schimbarea aceasta, clienţii au reacţionat printr-o pasivitate evidentă. La noi s-a simţit realmente un şoc, atât pe partea de dezvoltare (pe Red House), cât şi pe piaţa de intermediere, pentru că profilul clientului interesat de segmentul rezidenţial este acela al unui angajat care se finanţează prin programul Prima Casă. Iar procentul de cumpărători care apelează la un credit garantat de stat este copleşitor, creditele ipotecare obişnuite fiind destul de puţine.

Imopedia.ro: Creditele ipotecare au mai câştigat teren în faţa programului Prima Casă? Care este cea mai des întâlnită metodă de plată a unei locuinţe?

R: Băncile au încercat să scoată şi alte oferte, dar acestea nu au un succes prea mare, deoarece dobânzile de la Prima Casă nu prea pot fi atinse. şi atunci avansul trebuie să fie de 20-25%, ceea ce reprezintă un mare handicap pentru un tânăr care vrea să înlocuiască o chirie de 200-300 euro/lună cu o soluţie de creditare. El nu are un stoc, o agoniseală făcută anterior, astfel încât să îşi poată permite un avans de 10.000 euro, deci nu poate veni cu avansul necesar pentru un credit ipotecar obişnuit. Avansul este o problemă, rata în sine depăşeşte chiria, atunci sigur că clientul nu mai este atât de tentat să achiziţioneze o locuinţă.
Prima Casă rămâne deci cea mai des întâlnită soluţie de plată, este în topul preferinţelor. Ceea ce noi resimţim, în 2014, ca o uşoară revenire a pieţei, este efectul scăderii dobânzilor, care are două efecte – în primul rând, persoanele se pot încadra la o sumă mai mare, apoi în al doilea rând, rata în sine este mai mică. În acest moment, prin creditarea Prima Casă în de lei ne apropiem de succesul pe care l-a avut creditarea în euro în 2012-2013.

Imopedia.ro: Ce fel de locuinţe caută clienţii? Care sunt proprietăţile cu cel mai mare succes?

R: Cele ieftine. Cumpărătorii se uită în primul rând la preţ, nu atât la suprafaţă. În „perioada de aur” a imobiliarelor, băncile creditau mult, iar oamenii se puteau încadra să îşi ia o locuinţă cu suprafaţă mare, aşa cum în mod natural toată lumea îşi doreşte (aici nu vorbim chiar de apartamente de 150-200 metri). Din punctul meu de vedere, chiar şi acum s-ar cumpăra apartamentele foarte mari, dar problema este suma totală – cât costă un astfel de apartament? Dezvoltatorii au venit cu această soluţie de micşorare a suprafeţelor, pentru ca preţul total să fie un preţ bun pentru achiziţie, pentru a ajusta preţul final. Dar şi acum, în 2014, dacă am oferi unui client două apartamente cu două camere la 30.000 euro – unul cu suprafaţa de 40 mp şi altul cu suprafaţa de 55 mp, cumpărătorul l-ar alege pe cel din urmă, pe cel mai mare. Clientul vrea în continuare suprafaţă, dar nu poate plăti.

Imopedia.ro: Ce părere aveţi despre preţul locuinţelor din Bucureşti? Încotro se îndreaptă?

R: Evoluţia preţului este în directă legătură cu finanţarea. De aceea, eu nu pot oferi o prognoză nici măcar pentru intervale mici, deoarece totul este dependent de finanţare. Nevoie există în continuare, în mod evident, clienţii vor să cumpere, iar în fiecare an apare câte o nouă generaţie de copii care doreşte să plece din căminul părintesc. Problema este însă a finanţării, oamenii au foarte puţini bani în bănci. Evoluţia preţului depinde integral de programele de finanţare. De exemplu, la începutul anului 2013, v-aş  fi spus că vom avea măcar o stabilitate a preţurilor. Dar în momentul în care s-a trecut de la euro la lei, preţurile au scăzut.

 Vezi aici restul interviului...

Formular de contact
Câmpurile marcate cu " * " sunt obligatorii
^ Inapoi sus